Kubánske kakao patrí k jedným z najkvalitnejších na svete a k top komoditám, ktoré sa pestujú na Baracoa – najvýchodnejšom cípe ostrova slobody. Ten sa hrdí nielen prívlastkom najzelenšia časť Kuby, ale aj titulom prvej španielskej osady na ostrove.
Od Columba po Castra
Práve Baracoa bola prvým miestom, ktoré Krištof Colombus a jeho posádka pri svojej prvej plavbe do Ameriky uvideli. Pomenoval ho Porto Santo a na pláži vztýčili kríž La Cruz de la Parra, ktorý je dodnes vystavený v miestnej katedrále. Dobyvateľ Diego Velázquez de Cuéllar, prvý guvernér Kuby, založil v zátoke v roku 1511 prvú španielsku osadu. Neskôr získala štatút hlavného mesta. Aj preto má dnes prezývku Ciudad Primada. V 19. storočí do Baracoa vo veľkom prichádzali dominikánski utečenci, ktorých zo svojich domovov vyhnal dlhotrvajúci konflikt s Haiti. Práve tí sa v tejto oblasti pričinili o začiatky pestovania kávy a kakaa. Päťdesiate roky 20. storočia nadobro poznačili ráz Kuby. V roku 1952, po vojenskom prevrate, nastúpil na čelo krajiny Fulgencio Batista a zaviedol tvrdý represívny režim. O rok neskôr odporcovia režimu pod vedením Fidela Castra začali niekoľko rokov trvajúcu partizánsku vojnu. Tá sa skončila v roku 1959 a odštartovala ekonomické a sociálne zmeny v krajine. Radikálne zhoršenie a následné ukončenie diplomatických vzťahov s USA a naopak, nadviazanie úzkej spolupráce s vtedajším ZSSR ovplyvnilo ďalšie smerovanie a rozvoj Kuby.
Zátoka, ktorá vás očarí
Tropická horská príroda a pohorie Sierra del Purial, ktoré Baracoa-u obklopuje, vytvára nezameniteľnú zátoku, ktorá bola kedysi dostupná len z Atlantického oceánu. Aj napriek tomu sa môže malebné mestečko pochváliť zmesou rôznych klasicistických stavieb so silným francúzskym vplyvom. Úzke uličky a ospalý výraz dodáva mestu nostalgiu minulých storočí. Z druhej strany ho lemujú kakaovníky, banánovníky a kokosové palmy. Cestu cez horský priesmyk postavili až v 60-tych rokoch 20. storočia. Volá sa La Farola a je dlhá 1200 kilometrov. Je jedným zo symbolov úspechov kubánskej revolúcie. Bujná vegetácia sa ťahá kam oko dovidí a mesto vyzerá, akoby sa v zeleni doslova kúpalo. Je to aj vďaka vysokej vlhkosti a teplotám, ktoré sa šplhajú k štyridsiatkam.
Baracoa – domov vyhľadávaného kakaa
Oblasť je známa pestovaním banánov, kokosov a, samozrejme, kakaa, ktoré sa tu pestuje v bio kvalite. Vďaka tomu, že na Kube sú hnojivá a pesticídy takmer nedostupné, v kombinácií s ideálnymi prírodnými podmienkami je kvalita dopestovaných kakaových bôbov vysoko cenená. Kubánske kakao sa radí medzi najkvalitnejšie a najžiadanejšie na svete. To z neho robí dôležitú komoditu pre lokálnu ekonomiku. Až 80 % z celkového objemu kubánskeho kakaa sa dopestuje práve v tejto oblasti.
Trh s kakaom je dlhodobo poddimenzovaný a aktuálna svetová produkcia čokolády ani zďaleka nedokáže pokryť požiadavky trhu.
Nevyužitý potenciál dostáva druhú šancu
Hoci sa Baracoa považuje za nosnú oblasť výroby čokolády, jediný závod na kakaovú hmotu je už niekoľko rokov zavretý. Dôvodom boli hlavne zastaralé technológie a neistá ekonomická situácia. Spracovanie kakaa a výroba čokolády sú však v tomto regióne kľúčové. Spustenie závodu preto bolo pre kubánsku vládu veľmi dôležité. Hoci bola skeptická vo veci spolupráce so súkromnou firmou, dnes je situácia iná. Vďaka pozitívnej skúsenosti s Proxentou v rámci projektu Caibarién je otvorená riešeniam aj mimo kubánsky trh. Proxcor, jej dcérska spoločnosť, úspešne spustila výrobu vo svojom prvom závode na sušienky a oblátky a hala B na výrobu cukríkov je tesne pred spustením výroby.
Exkluzívna čokoláda a pralinky
Trh s kakaom je dlhodobo poddimenzovaný a aktuálna svetová produkcia čokolády ani zďaleka nedokáže pokryť požiadavky trhu. Preto projekt Baracocoa prinesie synergické riešenie tak pre lokálnych pestovateľov kakaa, ako aj pre trhy, ktoré nedostatku tejto komodity čelia. Kakaové bôby sa v Baracoa zbierajú a spracúvajú ručne, čo v kombinácii s ich exkluzívnou kvalitou vytvára potenciál na výrobu kakaa, ktoré sa môže radiť medzi svetovú špičku. Ambíciou Proxenty je vyrábať tie najluxusnejšie pralinky a čokolády, ktoré sa budú vyvážať do Kanady, na Blízky východ či do Ázie.
Kakaové zaujímavosti:
– kakao pochádza z Amazónie a pestuje sa už viac ako 5 000 rokov,
– Mayovia a Aztékovia používali kakao ako platidlo,
– v Strednej Amerike začali pestovať kakao starovekí Olmékovia,
– prvé kakaové bôby do Európy doviezol Colombus, keď sa vrátil zo svojej štvrtej výpravy,
– kakaovník na plantážach dosahuje výšku 4 – 6 m, no vo voľnej prírode môže mať až 13 metrov,
– kakaovník má naraz až 6 000 kvetov, ale max. len 20 až 30 plodov,
– kakaovníkové plody sa volajú struky a vážia približne pol kilogramu,
– kvety kakaovníka vyrastajú priamo z kmeňa stromu a ak sa poškodia, na ich mieste už kvet nikdy nevyrastie,
– vo svete sa pestujú 3 odrody kakaa – tá najkvalitnejšia je Criollo,
– za posledných 10 rokov trh s kakaom zaznamenal rekordný nárast,
– produkcia kakaa za posledných 15 rokov vzrástla o takmer 35 %,
– až 45 % svetovej produkcie čokolády sa vyrába v Európe.