Magazín X

Magazín o investovaní

Média

Pavol Kožík

Čo na srdci to na jazyku #7
Slováci budú vyrábať na Kube kakao

Investičná skupina Proxenta rozbieha na Kube nový kakaový biznis. Ako jediní Slováci budú pestovať a spracovávať vlastné kakao, čo predstavuje významný krok v investičnom portfóliu skupiny.

Potravinárstvo je silnou doménou investičnej skupiny Proxenta. Na Kube už vlastnia továreň na cukrovinky a na Slovensku sú známi výrobou vysokokvalitných proteínových tyčiniek. Synergia medzi jednotlivými továrňami zabezpečí efektívne fungovanie celej výroby.

Proxenta kupuje továreň v meste Baracoa, ktoré je známe ako “hlavné mesto kakaa” na Kube. Projekt s názvom Baracocoa bude zahŕňať aj podporu a rozvoj poľnohospodárstva v regióne. Pavol Kožík, generálny riaditeľ a majiteľ Proxenty, zdôrazňuje, že cieľom je, aby ľudia rástli a profitovali spolu s továrňou.

V kakaovom podcaste sa dozviete, prečo sa Pavol Kožík rozhodol do projektu vstúpiť, v akom stave továreň aktuálne je, aké sú plány na výrobu aj export, prečo je kakao lukratívnou komoditou aj to, kedy sa začne vyrábať a čo projekt čaká v najbližších týždňoch a mesiacoch.

Kakao je komodita, ktorá je už dlhodobo veľmi dôležitou surovinou pre potravinársky segment. Jeho ceny dlhodobo rastú a držia sa na historickým maximách. Čokoládový priemysel má všetky predpoklady na kontinuálny rast. Prečo je to tak? Svetová populácia rýchlo rastie, čo zvyšuje dopyt po kakau.

Všetky epizódy podcastu si môžete vypočuť na podcastovej aplikácii Spotify alebo na Youtube kanáli Proxenta.

Chcem sa podeliť

Facebook
Twitter
LinkedIn