Magazín o investovaní

Média

Pavol Kožík

Čo na srdci to na jazyku #7
Slováci budú vyrábať na Kube kakao

Investičná skupina Proxenta rozbieha na Kube kakaový biznis. Ako jediní Slováci tak budú pestovať a spracovávať vlastné kakao.

Potravinárstvo je ich silnou doménou. Na Kube už vlastnia továreň na cukrovinky a na Slovensku sú známi výrobou vysokokvalitných proteínových tyčiniek. Synergia jednotlivých tovární teda bude fungovať na 100 %.

Proxenta kupuje továreň v meste Baracoa, ktoré je na Kube „hlavným mestom kakaa“. Súčasťou projektu Baracocoa bude aj podpora a rozvoj poľnohospodárstva v regióne. Pavol Kožík, generálny riaditeľ a majiteľ Proxenty, totiž chce, aby ľudia rástli a profitovali spolu s továrňou.

V kakaovom podcaste sa dozviete, prečo sa Pavol Kožík rozhodol do projektu vstúpiť, v akom stave továreň aktuálne je, aké sú plány na výrobu aj export, prečo je kakao lukratívnou komoditou aj to, kedy sa začne vyrábať a čo projekt čaká v najbližších týždňoch a mesiacoch.

Kakaový biznis:

Kakao je komodita, ktorá je už dlhodobo veľmi dôležitou surovinou pre potravinársky segment. Jeho ceny dlhodobo rastú a držia sa na historickým maximách. Čokoládový priemysel má všetky predpoklady na kontinuálny rast. Prečo? Svetová populácia rýchlo rastie, čiže dopyt po kakau sa bude zvyšovať. Na druhej strane si kakao vyžaduje na pestovanie špecifické podmienky, čo sa týka vlhka a tepla. A jeho pestovanie a produkcia má teda svoje limity, čo sa týka objemov. Toto všetko teda potvrdzuje, že tento segment čaká skvelá budúcnosť. 

Všetky epizódy podcastu si môžete vypočuť na podcastovej aplikácii Spotify alebo na Youtube kanáli Proxenta.

Chcem sa podeliť

Facebook
Twitter
LinkedIn