Novinka z Kuby
V kubánskom závode na cukrovinky sa začalo s inštaláciou výrobných technológií

“Držte si klobúky, ideme do finále,” povedal Pavol Kožík, generálny riaditeľ investičnej skupiny Proxenta, v súvislosti s dlho očakávaným spustením výroby vo fabrike na cukrovinky na Kube. Rekonštrukcia časti závodu, ktorá bola nevyhnutná pre samotné spustenie výroby, je už takmer dokončená a výrobné haly sa pomaly začínajú napĺňať najmodernejšími technológiami. Tie sa na Kubu dopravujú z Európy. Na ich premiestnenie na ostrov slobody bolo potrebných až 44 veľkých lodných kontajnerov.

“Do konca roka budeme mať čo robiť,” vyjadril sa aj Peter Ivančík, riaditeľ kubánskeho závodu Proxcor a dodal, že v nasledujúcich týždňoch bude popri stavebnej časti rekonštrukcie prebiehať paralelne aj inštalačná časť. Na jej konci by mala byť funkčná výrobná linka na výrobu oblátok a sušienok. Jednotlivé časti linky pochádzajú od viacerých špičkových európskych dodávateľov. Za ich sprevádzkovanie do jedného funkčného celku zodpovedá generálny dodávateľ linky, slovenská spoločnosť A-T, ktorej technici už dorazili na Kubu.

Časť výrobnej technológie, ktorá bude nainštalovaná v závode Proxcor, počas záverečného FAT testu

“Časť technológie momentálne čaká na nalodenie v európskych prístavoch, časť sa plaví cez oceán alebo už dorazila do kolumbijskej Cartageny a niekoľko kontajnerov sme už prijali a vyložili vo fabrike,” vymenúva Ivančík a dodáva, že po logistickej stránke je to veľmi náročný proces. “Máme vypracovaný podrobný harmonogram, ktoré časti výrobnej linky musia doraziť ako prvé a ktoré ako posledné. Veď len samotná pec má 54 metrov. Počítame s tým, že inštalácia a testovanie výrobnej linky bude trvať dva až tri mesiace,” dodáva riaditeľ. K spusteniu výroby by tak malo dôjsť v prvom kvartáli budúceho roka.

Okrem týchto náročných úloh aktuálne zamestnáva Petra Ivančíka aj príprava finančného plánu na najbližší rok, súčasťou ktorého je aj príprava obchodného plánu. “Stretávame sa s potenciálnymi partnermi, ktorí majú záujem o naše výrobky, aby sme zabezpečili odbyt celej našej produkcie. S potešením môžem konštatovať, že o naše produkty prejavili záujem nielen domáci odberatelia, ale aj zahraniční partneri,” prezrádza Ivančík.

Časť výrobnej technológie, ktorá bude inštalovaná v závode Proxcor, počas záverečného FAT testu

Aj Pavol Kožík priznáva, že s blížiacim sa termínom spustenia výroby registruje zvýšený záujem zo strany zahraničných partnerov o spoluprácu na ďalších projektoch. “Dostávame nové zaujímavé investičné ponuky na Kube a aj v ďalších krajinách tohto regiónu. My ale najskôr musíme rozbehnúť prvý projekt a rozbehnúť ho dobre. Až potom sa môžeme pustiť do analyzovania ďalších investičných príležitostí, či už na Kube, alebo v celej Latinskej Amerike. Plány sú veľké a verím tomu, že sú pred nami ďalšie zaujímavé výzvy,” uzavrel Kožík.

Zmluvu s kubánskou vládou o založení spoločného slovensko-kubánskeho podniku Proxcor podpísala skupina Proxenta ešte v roku 2019. Počas najbližších 25 rokov by mal Proxcor na Kube vyrábať 17 000 ton cukroviniek ročne, čím by mal pokryť viac ako 70 percent tamojšieho dopytu po cukrovinkách. Pri plnej kapacite výroby bude v trojzmennej prevádzke zamestnávať približne 250 zamestnancov. Vďaka vlastníctvu 51 percent akcií sa Proxenta stala väčšinovým vlastníkom Proxcoru. Zvyšných 49 percent akcií vlastní kubánsky štát zastúpený spoločnosťou Coralsa.

     

Chcem sa podeliť

Facebook
Twitter
LinkedIn