Viete, čo je zontli? Počuli ste o xiquipill? Kakaové „bankovky“ sú po stáročiach znova v kurze. Z niekdajšieho platidla sa dnes stáva vysoko cenená komodita zaujímavá pre investorov. Ak ste tak ešte neurobili, je najvyšší čas vyčleniť si miesto pre sladké zlato v peňaženke.
Bôby s chuťou zrelej investície
V Strednej Amerike sa dávno pred príchodom španielskych dobyvateľov využívalo kakao ako transakčný prostriedok. Zontli v reči Aztékov označovalo 400 bôbov, xiquipilli až 8 000. Za 100 bôbov ste si mohli kúpiť na trhovisku moriaka, kakaom sa dali uhradiť dokonca aj dane.
História sa opakuje a kakao opäť raz presahuje z gastroscény do tej finančnej. Čo robí zo sladkej potraviny ešte sladšiu príležitosť pre zrelých investorov? Podľa zakladateľa investičnej skupiny Proxenta Pavla Kožíka, experta na investovanie a iniciátora historicky prvej slovensko-kubánskej obchodnej spolupráce v potravinárskom priemysle, je to súhra troch faktorov: „Dlhodobo rastúce ceny kakaa, stabilný dopyt a limitovaná ponuka.“
Baracocoa má vo svete cveng
Potenciál kakaa, o ktorom sa čoraz hlasnejšie hovorí ako o novodobom investičnom zlate, podchytila Proxenta včas, keď v regióne Baracoa uzavrela s kubánskou vládou 25-ročnú dohodu o spolupráci na projekte Baracocoa.
Jadrom obchodného paktu je čokoládovňa Rubéna Davida Suáreza Abellu v oblasti Baracoa. Fabrika funguje už od 60. rokov minulého storočia, pričom v roku 2017 prešla kompletnou rekonštrukciou a rozsiahlou modernizáciou.
Proxenta, ako renomovaný zahraničný partner s priamou skúsenosťou v potravinárskom segmente, má majoritnú zásluhu na tom, že továreň dnes prosperuje s novým, energeticky efektívnym technologickým vybavením. To umožňuje spracovanie domáceho prémiového kakaa na vysokokvalitné produkty, schopné presadiť sa nielen v lokálnej, ale aj v globálnej konkurencii.
Komerčne úspešný biznis má aj silný verejnoprospešný dosah. Investícia totiž predstavuje významný ekonomický impulz, ktorý zlepší životnú úroveň miestnych roľníkov.
Sladké zlato láme rekordy cien
Kakao z regiónu Baracoa patrí podľa odborníkov k najkvalitnejším na svete. Pestuje sa bez chemických aditív ako 100 % bioprodukt a kvalitu miestnych kakaovníkov zvyšuje aj blízkosť rovníka. Kožíka preto neprekvapuje, že cena kubánskeho kakaa mieri hore.
„Za uplynulých päť rokov sledujeme prudký nárast od 2 500 až po dnešných 7 200 – 7 300 dolárov za tonu. Trh vysiela jasné signály, že dopyt výrazne prevyšuje ponuku,“ objasňuje zakladateľ Proxenty a odporúča zaradiť investičnú príležitosť kubánskeho kakaa do portfólia každému, kto chce rozumne diverzifikovať s istotou zázemia jednej z najskúsenejších investičných skupín na Slovensku. Proxenta má totiž v správe investície v celkovej trhovej hodnote viac ako 500 miliónov eur.
Keď diverzifikovať, tak so skúsenými
Priama zaangažovanosť Proxenty v projekte Baracocoa a dlhoročné praktické skúsenosti na finančných trhoch svedčia o strategickom uvažovaní, čo je protipól k špekulatívnym investičným trendom ponúkajúcim „rýchle peniaze“, no neraz aj neprimerane vysoké riziká.
O tom, že projektom Baracocoa sa Proxente podarilo vystihnúť to správne momentum, svedčí aj rýchlosť napĺňania investičnej kvóty. Ako priblížil Kožík: „Na túto investíciu sme sa pripravovali dlhší čas a investorom sme ju ponúkli vopred. Tí, ktorí nás už poznajú, reagovali v predstihu. Z možných 25 000 akcií dnes máme v ponuke už len niečo cez 9 000.“
Ak uvažujete o diverzifikovaní portfólia prostredníctvom kubánskeho kakaa, urobte tak s Proxentou a stavíte na dve karty, s ktorými sa neprehráva – expertízu a exkluzivitu.
S investovaním je spojené riziko, návratnosť investovanej sumy nie je zaručená. Viac informácií o rizikách na www.proxenta.sk.