Magazín o investovaní

Média

Investovanie na Kube
Chlieb môj každodenný

Z fabriky na výrobu cukroviniek a oblátok sa okrem sladkej vône vanilky, škorice a kokosu šíri aj vôňa chleba. Zamestnanci kubánskeho závodu Proxcor si po skončení zmeny prídu po čerstvo upečený peceň a hrdo s ním odkráčajú domov. Chlieb má na Kube cenu zlata, preto si zamestnanci veľmi dobre uvedomujú, aký benefit im zamestnávateľ bezplatne dáva k výplate. Levay Cabrera Fimia je jedným z tých, ktorí v pekárni pracujú a zaviedol nás do svojho kráľovstva.

V pekárni, ktorá denne pečie chlieb pre zamestnancov závodu Proxcor, je Levay spokojný. Jeho pracovný deň sa začína o siedmej ráno, keď sa pustí do miesenia cesta a tvarovania bochníkov. “Práca je tu príjemná, máme skvelý tím a kvalitné suroviny,” pochvaľuje si pekár, ktorý svoju prácu očividne miluje.

Kubánska fabrika na výrobu cukroviniek síce spustila výrobu len nedávno, ale táto obrovská investícia slovenského biznismena Pavla Kožíka už teraz mnohé ovplyvnila. “Nezmenila iba môj život, ale aj životy ľudí okolo mňa,” zdôrazňuje Levay. Po mnohých rokoch neistoty a striedania zamestnaní konečne našiel prácu, kde si ho vážia, má slušný a pravidelný príjem a dôstojnú starostlivosť. Nielen on, ale aj ostatní zamestnanci fabriky oceňujú každodenný bezplatný benefit v podobe pecňa chleba menom Pan de Pablo, ktorý dostal na počesť slovenského podnikateľa Pavla Kožíka. “Chlieb je pre nás veľký dar, ktorým vieme pomôcť našim rodinám,” vysvetľuje Kubánec, ktorého dlane denne vytvarujú stovky bochníkov.

Kvalitný chlieb z kvalitných surovín
Samozrejme, otvorenie továrne na cukrovinky je pre miestnych obyvateľov tým najväčším darom, aký im slovenská finančná skupina Proxenta mohla dať. “Veľmi sa z toho tešíme a sme nadšení, pretože tu chýbali pracovné príležitosti. Boli sme zúfalí, veľa ľudí bolo nezamestnaných. Takže znovuotvorenie tejto továrne a vznik stoviek pracovných miest je pre naše mesto obrovským prínosom, najmä pre nás robotníkov,” nešetrí chválou Levay.

Čoskoro v Proxcore spustia druhú halu určenú na výrobu cukríkov a raňajkových cereálií. To znamená viac nových pracovných miesta tým pádom aj viac chlebov. Má pekáreň dostatočnú kapacitu na to, aby zvládla aj navýšenie produkcie? Sympatický pekár sa iba pousmeje a hrdo vyhlási: “Naša pekáreň má kapacitu 400 chlebov za  8 hodín. Ak budeme pracovať na zmeny a zvýši sa počet zamestnancov, zvýši sa aj produkcia. Takže to určite zvládneme a budeme schopní upiecť dostatok chleba pre všetkých zamestnancov továrne.”

Na Slovensku je chlieb každodennou súčasťou nášho života a kým koláčov sa vieme prejesť, chleba nie. Zaujímalo nás, ako je to s touto potravinou na Kube a či k nej Kubánci vzhliadajú s rovnakou úctou ako my. Veď najmä v období covidu sa mnohé domácnosti premenili na malé hand made pekárne a gazdinky na kráľovné kvasových bochníkov. Náš zhovorčivý kubánsky pekár priznáva, že na Kube nie je taká pekárska kultúra ako na Slovensku. “Hovorí sa o vás, že vy si chlieb viete všetci upiecť doma. U nás je to problém, pretože nemáme ani dostatok základných surovín na jeho výrobu.” Ingrediencie na výrobu chleba Pan de Pablo dodáva do pekárne Proxcor a sú veľmi kvalitné. Vďaka tomu chutí tento chlieb oveľa lepšie ako prídelový.

Sušienky a oplátky z fabriky Proxor už zaplnili regály v miestnych obchodoch a konečne si na nich môžu pochutnať aj Kubánci. “My máme sladké veľmi radi. Sušienky z Proxcoru ľuďom chutia, pochvaľujú si ich,” tvrdí Levay a týmito slovami pozýva Slovákov na návštevu ostrovnej krajiny: “Príďte k nám spoznať kubánske tradície, klímu a naše výborné ovocie. Budem veľmi rád, ak ochutnáte aj môj chlieb, ktorý je najlepší!”

PAN DE PABLO
V prostredí centrálne plánovanej ekonomiky je náročné motivovať zamestnancov. Platy na Kube sú tabuľkové a priestor na odmeňovanie je veľmi limitovaný. Bolo preto treba vymyslieť iný spôsob, ako byť príťažlivým zamestnávateľom. Pavol Kožík, majiteľ a riaditeľ skupiny Proxenta, do ktorej továreň Proxcor patrí, sa preto rozhodol zainvestovať do vybudovania pekárne. Každý zamestnanec dostane po odpracovanej zmene peceň chleba, ktorý môže využiť pre vlastnú rodinu alebo na trhu vymeniť za iný tovar. Na jeho počesť dostal chlieb meno Pan de Pablo – Pavlov chlieb.

Ingrediencie na Pan de Pablo

Múka 319,1 g
Cukor 6,4 g   
Droždie 4,8 g              
Soľ 7,0 g                              
Kypriaci prášok 3,2 g      
Rastlinný tuk 16,0 g
Voda 143,6 g

Po vykysnutí pečieme 30 minút pri 180 stupňoch.



Chcem sa podeliť

Facebook
Twitter
LinkedIn